Az AvtoVAZ Átveszi az Izsavto-t

Ország:
Oroszország
Az AvtoVAZ Átveszi az Izsavto-t

Az AvtoVAZ lezárta az IzhAvto tulajdonosa, az United Automobile Group 100 %-os tulajdonrészének a Sberbank Capitaltól történő megvásárlására irányuló megbeszéléseket. A tranzakió értéke mintegy 1.7 milliárd rubel (kb. 12.4 milliárd forint).

A Rostechnology, az AvtoVAZ állami tulajdonú részvényese, és a Sberbank, az Izsavto fő hitelezője még 2010 decemberében írták alá szándéknyilatkozatukat. Igor Komarov, az AvtoVAZ vezérigazgatója szerint az AvtoVAZ az elkövetkező 3-4 év folyamán kb. 7 milliárd rubelt kíván beruházni az izsevszki gyár modernizálásába, mely során a jelenlegi évi 220 ezres gyártókapacitás 360 ezerre nő. A Sberbank hét évre szóló hitelt biztosít a vállalatnak.
Az AvtoVAZ a Renault-Nissan Szövetséggel közösen az elkövetkező 5-6 hónap során dönt az Izsavto fejlesztési programjáról, illetve az itt készülő jövőbeni típusokról.

Az Izsavto jelenleg a Lada 2104 és 2107 ’Classic’ modelleket és a Izs 27175 furgonokat állítja elő. 2012-ben a Togliatti gyár mellett itt is gyártásba kerül a Lada újdonságának számító Granta, ill. tervben van Nissan és Renault típusok helyi összeszerelése is.

Sikeresen zárultak az AvtoVAZ és a United Automotive Group közötti tárgyalások az Izsavto megvásárlásáról