A Sberbank és az Avtotor 20 Millió Rubelt Fektet CKD Üzemek Fejlesztésébe

Ország:
Oroszország
A Sberbank és az Avtotor 20 Millió Rubelt Fektet CKD Üzemek Fejlesztésébe

A megállapodás szerint a felek közösen invesztálnak olyan CKD gyártóbázisok fejlesztésébe illetve létesítésébe, amelyek évi összkapacitása 300.000 db gépkocsi. A Sberbank és az Avtotor együttműködik továbbá a logisztikai részlegek létrehozásában, a munkavállalók képzésében és az Avtotor alkalmazottjainak otthonteremtő beruházásaiban is.

A Sberbank tárgyal továbbá az Avtotorral tőkepiaci befektetéseinek átrendezéséről. A pénzintézet 200 millió dollár (140 millió euró) bankgaranciát is nyújt az autógyártónak.

Kaliningradban jelenleg BMW gépkocsik SKD összeszerelése zajlik, melyet az Avtotor és a német autógyártó tervei szerint 2014-re egy új CKD összeszerelő üzembe helyeznének át. Az új gyár a tervek szerinti éves 80.000 db-os kapacitását 2015-re éri el, és a számos BMW modell mellett a MINI Countryman modellt is előállítaná. A beruházás teljes összege 200 millió euró, melyből 50-50 millió eurót a BMW és az Avtotor bocsát rendelkezésre, 100 millió eurót pedig hitelből fedeznek majd.

Jelenleg az Avtotor a BMW, General Motors és Kia több mint 25 modelljét gyártja.

A Sberbank és az Avtotor 2012 és 2019 között 20 milliárd rubelt (kb. 145 milliárd forintot) fektet be CKD összeszerelő üzemek fejlesztésébe