A Fiat mégsem Nyizsnyij Novgorodban építi fel új oroszországi üzemét

Ország:
Oroszország
A Fiat mégsem Nyizsnyij Novgorodban építi fel új oroszországi üzemét

Az olasz Fiat korábbi terveivel ellentétben mégsem a közép-oroszországi Nyizsnyij Novgorodban építi fel új gyártó üzemét. A beruházáshoz alternatívaként kaukázusi, vagy szentpétervári helyszínt fontolgat – jelentette a helyi Kommersant nevű napilap.

A Sberbank mint Oroszország vezető állami bankja és a Fiat potenciális hitelezője, az észak-kaukázusi Karacsáj-Cserkesz Autonóm Köztársaság területén található Derways üzem fejlesztésében látja a jövőt, míg a Fiat inkább Szentpétervárott építene gyártó üzemet, hasonlóan, a Ford, Toyota, General Motors és Nissan gyártókhoz. A Fiat azért vetette el üzemének Nyizsnyij Novgoroddal kapcsolatos terveit, mert nem sikerült megállapodnia a helyi GAZ Csoporttal, miután az a Volkswagennel és a GM-mel kötött szerződést évi 140.000 gépkocsi bérösszeszerelésére, ezáltal lefedve kapacitását.

A Fiat június 24-én írt alá 1 milliárd dollár értékű megállapodást írt alá az Orosz Gazdasági és Fejlesztési Minisztériumal évi 120.000 db gépkocsi gyártásáról, valamint egy motorgyártó üzem létesítéséről az országban.

Piaci források szerint a Sberbank azért ragaszkodik a Derways-hez, mert a bank befektetéseket kezelő leányvállalata, a Sberbank Capital 1 millió rubel összegben nyújtott hitelének fejében 51%-os tulajdonrészt birtokol a vállalatban.

A Kaukázusban, vagy Szentpétervárott létesülhet a Fiat új gyártó üzeme